Chemistry Class 10

NCERT’s chemistry class 10 solutions are prepared by our subject matter experts in such a way that students understand all the topics included in the CBSE 10 science curriculum quite effectively. You can understand the chemistry class 10 subject very well too, and this is very important.

Regarding grade 10 exams only, but a better understanding will provide a good basis for your future research. Very often questions from textbooks are asked during selection tests. We take a closer look at the context and the exercises.

NCERT Solutions for Class 10 Science: The National Council for Educational Research and Training (NCERT) is simply the Government of India’s administering association that gives educational plans to CBSE and a few public schools in India. Candidates who take various competitive exams or any other can refer to this NCERT program and prepare for their exams, which in turn helps candidates assess.

You are finally in Year 10. Now it’s time to take the exams. The curriculum becomes more complex in grade 10 and you have more topics to tackle. It seems nearly impossible to complete and review the curriculum before the exam begins.

If you look at the science curriculum, it can seem really scary. Do not be afraid. Get help from NCERT’s Class 10 Science Book to get through this stage.

Class 10 chemistry

This class 10 chemistry Index page contains all the topics covered in each chapter of the Chemistry class 10 curriculum according to the NCERT solutions for class 10 science textbook. Students can follow the links on the subtopics to access free study material on related concepts (created by chemists for CBSE students).

In addition, a review of all chapters and topics in the CBSE chemistry class 10 textbook can help in developing strategies for preparing for the CBSE board exam and other competitive exams.

A complete list of chapters and subtopics of the NCERT chemistry class 10 textbook can be found above. These pages can help provide context and structure for studying the basic principles of the CBSE chemistry Class 10 curriculum so that students can systematically progress from simple concepts to relatively complex ones.

The list of chapters and subtopics above is organized according to the current CBSE Chemistry Class 10 curriculum. Relevant subtopic content is created by our experienced chemistry professors for the benefit of all students.

Chemistry Class 10 is a science that seeks to understand the properties of substances and the changes in substances that occur. The 10th class science concept in chemistry deals with understanding the basic components of matter, atoms and molecules. Students should study these principles in detail to increase their subject knowledge and create a solid foundation.

Follow us Onlinebadi.com to master a wide range of interesting topics in physics, chemistry, biology and math with fun and engaging video tutorials.

CBSE NCERT Class 10th class science Solutions PDF (updated): In this article you will find NCERT Science Class 10 Solutions. You can download the NCERT Class 10 Chemistry Solutions tab for all chapters for free and without registration or login. Read the article for a solution on how to download links by chapter.

Science has its own story that completely changed the entire world in which we live. Since ancient times it has been proven several times that science can revolutionize the human phase.

Science is a combination of theoretical and practical knowledge and can be one of the most difficult topics to grasp. ICSE chemistry class 10 notes have major problems like electricity, electric current, magnetic effect, light refraction etc., We offer you NCERT solutions for class 10 science.

Solve Questions of chemistry in our website

Grade 10 NCERT science solutions to help you prepare for your final exams effectively. NCERT grade 10 scientific decisions are prepared by experts on this topic. Our NCERT Class 10 Science Solutions contains educational resources to help you better understand chemistry concepts.

At NCERT Solutions for Science Class 10, chemistry all concepts are very well explained in detail about science by our experts on the subject. You can also grasp all the tough concepts by turning to our NCERT Class 10 Science Solutions and getting good marks on your exams.

NCERT Science Class 10 books are written in plain language and include many illustrations and real-world examples to help you in your curriculum. Of course, you will need a plan for dealing with the complex courses of this topic. So let’s learn more about the chapters in NCERT’s 10th grade science book you will be studying. This will help you with the process of planning:

NCERT solutions for class 10 Chemistry Brief

Chemistry class 10 chapter 1: Chemical Reactions and Equations

NCERT Science class 10 chemistry chapter 1, Chemical Reactions and Equations covers the basic concepts of chemical reactions. This class 10 science chapter 1 focuses on the different types of chemical reactions and their symbolic representations.

Chemical reactions that are discussed in the chapter 1 science class 10 Reactions and Chemical Equations chapter are combinations, decomposition reactions, displacement reactions, double substitution reactions, and oxidation and reduction reactions. Each type of reaction is described using appropriate examples along with daily use.

Concepts such as corrosion and rancidity are also mentioned in the Reactions and Chemical Equations chapter. All discussions are complemented by examples, activities and schematic representations of the concept.

According to the new CBSE exam model, class 10 chemistry chapter 1 MCQ Questions for chapter 1 science class 10 pdf has 20 marks.

Topics and subtopics covered in NCERT Solutions for class 10 science chapter 1

1. Chemical Reactions And Equations
1.1 Chemical Equations
1.2 Types Of Chemical Reactions
1.3 Have you ever observed the effects of oxidative reactions in your daily life?

Chemical reactions and equations chapter 1 class 10 extra questions pdf

1. How do you balance the chemical equation?

Answer: Hit and trail methods are used to balance simple chemical equations. In this procedure, the coefficients in front of the reagent symbol / formula and the product are adjusted so that the total number of atoms of each element is the same on both sides.

2. Why is the balance of the chemical equation needed?

Answer: We know that according to the law of conservation of mass, the total mass of all the atoms present in the reagent must equal the mass of all the atoms present in the product. This law only applies if the number of atoms of all types of elements is the same on both sides. Therefore, a balance of chemical equations is needed to fulfill the law of conservation of mass.

3. In the equation below, give the reason whether the substance is oxidized or reduced.

(i) PbO + CO -> Pb + CO2
(ii) H2S + Cl2–> 2HCl + C.

Answer:
(i) Carbon monoxide is oxidized to produce oxygen.
(ii) Chlorine is reduced upon receiving hydrogen.

4. The aquatic weed sample is placed in water and exposed to sunlight. Gas bubbles are visible on the leaf surface.

(i) State the gas that evolved.
(ii) State the process that occurred.
(iii) Write a balanced running response equation.

Answer:
(i) oxygen
(ii) photosynthesis
(iii) 6CO2 + 6H2O -> C6H12O6 + 6O2

5. Write down the use of the decomposition reaction.

Answer: Decomposition reactions carried out by electricity are used to extract some metals from their natural compounds such as chlorides and oxides.

When electricity flows, molten metal chloride or metal oxide breaks down, and then metal forms at the cathode.

NCERT chemistry class 10 chapter 2- Acids, Bases and Salts

NCERT Chemistry Class 10, Chapter 2, Acids, Bases and Salts provides an overview of the properties of acids and bases and all important related reactions. This class 10 chemistry chapter 2 notes discusses the chemical properties of acids and bases and suitable examples. The focus is on the reactions of acids and bases with metals with each other and in aqueous solutions.

In addition, the chemistry class 10 chapter 2 “Acids, bases and salts” discusses the explanation of the reaction of metal carbonates and metal hydrogen carbonates with acids or the reactions of metal and non-metal material oxides with acids and bases. The concept of pH is widely discussed along with its importance in everyday life.

The class 10 chemistry chapter 2 notes “Acids, Bases, and Salts” covers the concepts of salt and key chemicals such as baking soda, baking soda, and so on. And their use. The nature of salt crystals is also discussed in this chapter.

Chapters contain many examples, activities, and diagrams that make chapters easier to read. At the end of the discussion a summary of all the key points in the chapter “Acids, Bases and Salts” is presented, followed by a series of questions to assess understanding of the concept.

Topics and subtopics covered in NCERT Solutions for class 10 science chapter 2

  • 2Acids, bases and salts
  • 2.1Understand the definition of acid-base chemical properties
  • 2.2 Common about all acids and bases
  • 2.3 How strong is an acid or base solution?
  • 2.4 More on salt

Acids, bases and salts class 10 extra questions pdf

1. What is acid?

Answer: Acids are chemical compounds containing hydrogen which, when dissolved in water, produce hydrogen ions (H +) or hydrated hydrogen ions (H2O. H +) or hydronium ions (H3O +).
What is acid?

2. Determine the pH.

Answer: The pH of a solution is the negative logarithm of the base 10 hydrogen ion concentration [H +], expressed in g ions / liter or mol / liter. So

pH = – log1- [H +].

3. What are Universal Indicators?

Answer: A universal indicator is a solution that has several colors and changes over a wide pH range. This color is used to show pH directly. Universal indicators are usually a mixture of several indicators.

4. Why can’t common values determine the pH of a solution?

Answer: Common indicators such as litmus; Methyl orange and phenolphthalein can easily tell us whether a solution is acidic or basic, but they cannot easily tell how strongly an acid solution is stronger than another acid solution. This means that they really can’t tell us the pH of various acidic or basic solutions.

For litmus we cannot give pH values of 5.6 and 7. Likewise, pH values between 3 and 8 for methyl orange are not very accurate.

5. What does deliquescent mean? Give an example?

Answer: Compounds that absorb enough water from the air to dissolve in ingested water are known as delicacies. Calcium chloride (CaCl 2) and sodium hydroxide (NaOH) are examples of deliquescence.

NCERT chemistry class 10 Chapter 3 – Metals and Non-metals

NCERT Science Class 10, Chapter 3, Metals and Non-Metals, as the name suggests, deals with concepts relating to the physicochemical properties of metals and non-metals. This chapter discusses the physical properties of metals and non-metals and classifies them according to various properties such as luster, ductility, ductility, conductivity, and others.

The chapter “Metals and Non-Metals” has succeeded in satisfying curiosity on topics such as the reaction of metals to combustion in air, the effect of steam on metals, the effect of water on metals, and many more. Concepts such as reactive series, configuration of electronic elements, ionic properties, metal extraction are described in detail along with examples and suitable activities.

The chemistry class 10 chapter 3 “Metals and Non-Metals” also covers topics such as metal refining, metal corrosion and prevention. A summary of all the key points of this chapter is mentioned at the end. Assessment of understanding the concept of chapters is carried out through question exercises consisting of various questions.

Topics and Sub Topics in NCERT Solutions for Science Class 10 Chapter 3 Metals and Non-Metals:

  • 3. Metals and non-metals
  • 3.1 Physical property
  • 3.2 Metal chemical properties
  • 3.3 How do metals and non-metals react?
  • 3.4 Metal appearance
  • 3.5 Corrosion

Metals and Non-Metals class 10 extra questions pdf

1. Name nonmetals and metals that are liquid at room temperature

Answer: Bromine is a non-metal and mercury is a metal that is liquid at room temperature.

2. Identify the following oxides with neutral, acidic, alkaline and amphoteric oxides.

i) Al 2 O 3 ii) MgO iii) SO 2 iv) CO; c) Na 2 O vi) N 2 O vii) ZnO viii) CO2 ix) SO 3 x) CaO.

Answer:

  • Neutral oxides: CO; N2O
  • Acidic oxides: SO2; CO2; SO3
  • Basic oxides: MgO; Na 2 O; CaO
  • Amphoteric oxide: Al 2 O 3; ZnO

3. It is through which process you concentrate the following ores:

  • PbS (tin luster)
  • Fe 2 O 3 (hematite)
  • Al2O3.2H2O (bauxite)

Answer:

  • PbS (Galena) is concentrated by a foam flotation process.
  • Fe 2 O 3 (hematite) is concentrated by magnetic separation.
  • Al2O3.2H2O (bauxite) is concentrated through a leaching process (chemical method).

4. What is the composition of the liquid slag made during iron extraction in a blast furnace? What are the benefits of slag

Answer:

  • The liquid slag in iron extraction is calcium silicate (CaSiO3).
  • Slag is used for road construction.

5. Write the connection name if the iron gets corroded?

Answer:When iron corrodes, it creates rust, which is a hydrated iron oxide (Fe2O3.x.H2O).

NCERT chemistry class 10 Chapter 3 – Carbon and its Compounds

NCERT Science Class 10, Chapter 4, Carbon and its compounds deals with the importance of carbon in everyday life. The importance of carbon is explained by discussing its physical and chemical properties along with other important concepts related to carbon.

The concept of covalent bond formation is discussed in the chapter on carbon and their compounds. In addition, allotropes of carbon and organic compounds are described in detail.

The chapter carbon and its compounds class 10 notes pdf then focuses on both saturated and unsaturated carbon compounds. The chemical properties of carbon compounds such as combustion, oxidation, addition and substitution are discussed in detail.

Important compounds such as ethanol and ethanoic acid are also mentioned in the carbon and their compounds chapter. The concept of soap and detergent is also discussed in depth. This carbon and its compounds class 10 notes pdf includes examples, diagrams, activities, and chemical equations to help understand concepts.

This chapter consists of a summary discussion followed by a series of questions to test a basic understanding of the carbon chapter and its compounds.

Topics and subtopics in NCERT’s Class 10 Chemistry Chapter 4 Carbon and its compounds

  • 4 Carbon and its compounds
  • 4.1Carbon bond – covalent bond
  • 4.2 Chemical properties of carbon compounds
  • 4.3 Several important carbon compounds – ethanol and ethanoic acid
  • 4.4 Soap and detergents

Carbon and its Compounds class 10 extra questions pdf

A piece of black electrode used in dry cells, when heated strongly in air, produces a colorless gas that becomes milky, chalk. What is the electrode material?

Answer:We know that graphite is used to make electrodes. Thus, the black electrode used in dry cells is made of graphite (which is an allotrope of the element carbon). This is confirmed by the fact that when the electrode pieces are heated strongly in air, it produces colorless carbon dioxide gas, which turns lime into milk. So the electrode material is graphite.

How are the aldehyde and ketone molecules structurally different?

Answer: In aldehydes the carbon atoms of the carbonyl group are attached to one alkyl (R) group and a hydrogen atom, in ketones the carbonyl group is attached to two alkyl groups.

Why is salt added when adding soap?

Answer:Regular salt is added to the mixture to remove soap from the solution. Most of the soap will separate on its own, but part of it will remain in the solution. Ordinary salt is added to remove all the soap from the water solution. Indeed, when ordinary salt is added to the solution, the solubility of the soap in it decreases, so that all the soap is separated from the solution in solid form.

What is meant by denatured alcohol? What is the need for alcohol denaturation?

Answer:Alcohol that becomes unusable when mixed with certain toxic substances such as methanol, pyridine, copper sulfate, etc. Known as denatured alcohol. Ethanol is an important industrial chemical. Therefore, consumption tax is very low. To prevent abuse for drinking purposes, alcohol must be denatured.

What is meant by the term “functional group”?

Answer:A functional group in an organic compound is an atom or group of atoms linked together in a unique way. This is usually the location of chemical reactivity in organic molecules.

NCERT chemistry class 10 Chapter 5 – Periodic Classification of Elements

NCERT Science Class 10, Chapter 5, Periodic Classification of Elements covers the basics of elemental classification. This chemistry class 10 chapter 3 describes the various methods for classifying elements. Methods for classifying elements such as the Dobereiner triads and Newland’s law of order are discussed.

Additionally, the periodic table was classified by Mendeleev, with the elements classified based on their atomic mass. The successes and deficiencies of Mendeleev’s classification are mentioned in the Periodic Classification of the Elements chapter.

It then focuses on the concept of the modern periodic table. Descriptions of trends in the modern periodic table, as well as the positions of the elements, are discussed extensively. Each section is provided with adequate examples and activities as well as a schematic representation.

Each section concludes with a series of questions to test your wise understanding of the “Periodic Classification of the Elements” chapter. All the key points of the discussion are summarized at the end of the chapter.

The assessment of the entire chapter is carried out through exercises consisting of questions such as multiple choice questions and descriptive questions.

Topics and subtopics in NCERT’s Class 10 Science Solutions Chapter 5 – Periodic Classification of Elements

  • 5 Periodic classification of elements
  • 5.1 Creating a series of chaos – an early attempt to classify the classification of elements
  • 5.2 Mendeleev’s periodic table
  • 5.3 Making sequences from chaos – the modern periodic table

Periodic Classification of Elements class 10 extra questions pdf

1. X and Y are two elements that have similar properties and follow the Newland octave. Number of elements between X and Y?

Answer:The law says that there are eight elements in an octave. There is no element between X and Y which is six.

2. How does the Dobereiner laws Act perform?

Answer: This law recognized for the first time the relationship between the atomic weight of an element and its chemical properties.

3. Lithium, sodium, and potassium are all included in the same group because of their similar properties. What do their properties have in common?

Answer:Li, Na, and K are highly reactive alkali metals which react with water to form alkaline gases and hydrogen.

4. Give two reasons for rejecting the octave.

Answer:
(i) The law does not exactly go beyond the element calcium.
(ii) The law does not provide a specific location for hydrogen.

5.What is the name of the diagonal connection?

Answer: The similarity in properties between certain elements with different periods, which are arranged diagonally against each other in the periodic table, is called a diagonal relationship.

Conclusion

With this summary, you can now put together a solid plan for tackling your 10th grade science curriculum. You don’t have to rely solely on physical copies of books. You can also choose PDF for NCERT for the 10th scientific book. You can also liaise with your friends and share notes if you get a copy. Go to the PDF download of NCERT’s Class 10 Science book and get easy access to it. Ace tests on the board. Good luck!